21-10-2014 Joomla migratie in 10 stappen

Een website gebaseerd op de Joomla software heeft security updates nodig, dat is mij de afgelopen maanden wel duidelijk geworden. De levensduur van een website is vaak langer dan de support periode van een Joomla versie wat tot gevolg heeft dat er geen updates meer mogelijk zijn. Dan moet er een overstap gemaakt worden naar een hogere versie en dat is niet altijd zo eenvoudig. Binnen Joomla wordt dit een migratie genoemd en ik heb hier een kort stappenplan gemaakt voor een 1.5 naar een 3.3 migratie.

17-09-2012

Ik werk nu ongeveer 2 jaar met gevirtualiseerde ontwikkelomgevingen, hier een kort overzicht hoe dat werkt. Er lijken niet direct voordelen te zitten in het werken met virtuele omgevingen, waarom dan wel de moeite nemen voor een meer complexe installatie, het werken met verschillende OS’s en het verlies van performance. De belangrijkste rede is flexibiliteit, ik kan nu alle denkbare configuraties maken zonder extra hardware.

Ik heb in het verleden al eerder met OS virtualisatie gewerkt, maar dan vooral in server test trajecten. Het ontwikkelen van de webapplicatie gebeurde toch op een client of development systeem dat redelijk statisch was, met weinig mogelijkheden om dit aan te passen op OS nivo aan de uiteindelijke productie omgeving. Als je in een vroeg stadium al rekening kan houden met de uiteindelijke server(s) configuratie(s) kan dat doorloop tijd op leveren, maar maakt ook de inzet van open source systemen eenvoudiger.

30-10-2012

Na 2 jaar de lay-out van de site vernieuwd. De achtergrond is geïnspireerd op de ponskaart waarmee in de begin dagen van de automatisering mainframes geprogrammeerd werden. Je kan je eigen ponskaarten maken via deze site . Ook het logo vernieuwd met als inspiratie mijn achtergrond als Geoloog en de zoektocht naar edelstenen in de bazar van Peshawar. Rood van de robijnen en groen van saffieren, allebei met de zelfde kristalstructuur.

De lay-out heb ik geschikt gemaakt voor HTML5 met het css framework Bootstrap van Twitter. Dit geïmplementeerd in een template voor het Joomla CMS.

15-08-2012

Data integriteit in mysql databases is een veel voorkomend probleem. Afgelopen tijd ben ik hier meerdere malen tegenaan gelopen. Een van de oorzaken hiervan is het gebruik van myisam tabellen in mysql. Veel hosting providers leveren alleen mysql met dit tabel type en dat betekend dat een solide database design ontdaan moet worden van alle "foreign key constrains" , in veel gevallen is dit geen probleem omdat de CRUD queries in de software de itegriteit bewaken. Helaas blijkt in de praktijk dit niet voldoende zekerheid